Povestea lacului, al carui contur aminteste de un dragon culcat, a inceput cu o tragedie. Intr-o noapte de iarna din 1911, un puternic cutremur a zguduit partea de vest a Muntilor Pamir. Smulse din locul lor, stanci masive s-au pravalit blocand raul Murgab si ingropand satul Usoi. Ca urmare, s-a creat un baraj inalt de 567 metri si lung de cinci kilometri.

Iar intinderea de apa aparuta a primit numele Sarez, in memoria altui sat inghit de ape la jumatate de an de la catastrofa naturala. In prezent, volumul de apa a celui mai tanar lac din Pamir este de aproape 17 miliarde metri cubi, ceea ce face din Sarez cel mai mare lac de munte din lume. Dar si cel mai periculos.

In 1914, barajul Ustoi a fost strapuns de cateva izvoare de apa, o infiltrare naturala care a echilibrat fluxul de apa, dar a deteriorat stabilitatea zidului natural. De aceea, si lacul in sine si teritoriile invecinate au fost inchise. In prezent, exista 57 de izvoare si nu exista nici o garantie ca, in cazul unui alt cutremur, barajul va rezista. Asta este unul dintre pericole.

In 1067 pe malul drept al lacului, geologii au descoperit o crapatura lunga de doi kilometri. Analiza lor a aratat ca aici se pregateste o uriasa alunecare de teren, care se poate produce in orice moment.