"Am aprobat injecţia de capital a autorităţilor de la Roma în MPS în conformitate cu reglementările UE, ceea ce va ajuta banca să-şi îndeplinească necesităţile de capital în cazul în care condiţiile economice se înrăutăţesc în mod neaşteptat", a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a afirmat: "Decizia reprezintă un punct de cotitură pentru MPS şi pentru sectorul bancar italian. În urma injecţiei de capital, banca va fi controlată în proporţie de 70% de Guvernul de la Roma".

Guvernul italian a dat asigurări că va acţiona în conformitate cu reglementările UE, ceea ce înseamnă că unii deţinători de bonduri Monte dei Paschi vor fi forţaţi să accepte pierderi, astfel încât contribuabilii să nu fie nevoiţi să achite întreaga sumă necesară pentru salvarea Monte dei Paschi.

Padoan a declarat că MOS va vinde aproape în întregime stocul de credite neperformante, de peste 28 de miliarde de euro, până la mijlocul anului viitor.

Utilizarea fondurilor pentru sectorul bancar va înrăutăţi şi mai mult situaţia Italiei, ţara cu cel mai ridicat nivel al datoriei publice din zona euro după Grecia. Cei 20 de miliarde de euro vor majora datoria ţării la peste 134% din PIB. Suma totală alocată până acum de statul italian pentru salvarea băncilor depăşeşte 20 de miliarde de euro, scrie agerpres.