Presedintele Barack Obama spune ca strategia lui rezida in a nu comite "erori". In acelasi timp, liderul de la Casa Alba oricum incearca sa impuna o politica mai ambitioasa. Recent, el a anuntat ca SUA intentineaza sa distruga miscarea Statul islamic. Vorbele presedintelui american au fost urmate de atacuri aeriene.

Dar, estimeaza Financial Times, astfel de promisiuni nu au sanse de reusita, iar SUA au nevoie de o strategie mult mai realista. Obama ar fi putut invata, in acest sens, din politica promovata, de-a lungul timpului, de Londra, pe continentul european. Anglia nu a avut niciodat prieteni constanti. Iar cand au incercat sa-si impuna vointa in Europa, s-au alaturat coalitiei adverse.

O strategie definita ca "echilibrata pe plan extern". Anglia nu a fost niciodata o mare putere militara terestra, dar stia sa lupte pe mare, iar forta ei economica au inclinat intotdeauna balanta nu in favoarea potentialelor hegemonii, explica FT. Un rol care i se potriveste si Americii. SUA nu pot opri conflictul dintre sunniti si siiti din Orientul Mijlociu.

Washington nu are instrumentele necesare pentru a stabili  o democratie reala in Siria, iar in Irak un sistem normal de guvernare. El poate numai sa spere ca aceasta confruntare nu va dura 30 de ani, precum razboiul dintre potestanti si catolici din Europa secolului XVII. In schimb, America este in stare sa impiedice unii participanti, precum Statul islamic (SI) sau regimul Assad, sa invinga.

In aceasta batalie interconfesionala, Washington nu are nici prieteni constanti, nici dusmani permanenti. In schimb, SUA si statele petroliere din Orientu Mijlociu au interese comune, astfel ca unele din aceste tari au aderat la loviturile aeriene organizate de Statele Unite in Siria. Dar foarte putine dintre ele sunt adevarate democratii. In plus, toate au dat o mana de ajutor pentru intretinerea "focului" si, intr-un moment sau altul, i-au sustinut pe extremisti. In acelasi timp insa, chiar daca SUA au considerat Iranul unul dintre principalii lor adversari, acum Washington si Teheran au un scop comun - victoria asupra Statului islamic.

Strategia echibrului pe plan externe reclama renuntarea la unele obiective, precum distrugerea SI. Dar SUA s-au dovedit incapabile sa puna capat  Al-Qaeda dupa 13 ani de tentative. Si este greu de crezut ca SI este mai vulnerail. Totusi, acest echilibru constituie o abordare reala a lucrurilor, care poate asigura realizarea promisiunilor, concluzioneaza Financial Times.