Altfel spus, sanctiunile nu afecteaza substantial latura economica a relatiilor Rusiei cu tarile occidentale. Dar, „UE trebuie sa elaboreze sanctiuni economice impotriva Moscovei, in cazul unei escaladari suplimentare a situatiei”, a declarat presedintele Frantei, Francois Hollande. Adica noile masuri „punitive” vor fi adoptate daca Rusia intervine militar in Ucraina. Pentru moment, Kremlinul a respins in repetate randuri un astfel de scenariu. Dar...

Ce ar pierde Franta? Nu foarte mult. Potrivit datelor statistice, deficitul comercial al Frantei din relatiile cu Rusia s-a cifrat in 2013 la 2,8 miliarde de euro, dintr-un total de 61 de miliarde. Problema este ca exporturile franceze in Rusia sunt slabe: 7,8 miliarde anul trecut, adica 1,8% din volumul total de 427 de miliarde. Rusii cumpara, in special, Airbus, produse farmaceutice, parfumuri si automobile.

Deficitul este generat, de asemenea, de importurile de hidrocarburi din Rusia. „Ponderea rusa in importurile totale ale Frantei de petrol si produse petroliere s-a ridicat la 14,06% in 2013, in conditiile in care, in cazul Germaniei, aceasta cota este de 26,8%. In ceea ce priveste gazele naturale, cele rusesti au reprezentat,in cazul Frantei, 13,55% in 2011, in timp ce in Germania ele au atins 30,22%”, a explicat expertul Eric Dor, citand datele Eurostat.

Pentru petrol, principalele surse de aprovizionare a Frantei sunt, in afara de Rusia, Norvegia, Arabia Saudita si Kazahstan. Importurile de gaze provin din Rusia, Norvegia, Olanda, Algeria si Egipt.

La nivel microeconomic, consecintele unor sanctiuni economice vor fi insa mai nefaste pentru Franta decat pentru Rusia. In prezent, 400 de filiale de intreprinderi franceze sunt implantate in Rusia, in special in sectorul auto (Renault, PSA, Michelin...), dar si in distributie (Auchan, Carrefour...), infrastructura de transport (Bouygues, Vinci...), alimentatie (Lactalis, Danone, Pernod-Picard...), electronice (Alcatel-Lucent...), servicii (Accor, Amadeus, Club Med..), etc. In total, stocul investitiilor directe ale Frantei in Rusia se ridica la 8,7 miliarde euro.

Alt sector deosebit de afectat va fi cel bancar. „Valoarea creditelor acordate de bancile franceze este de 36,505 miliarde de euro, dintre care 3,92 de miliarde bancilor ruse. Pentru comparatie, expunerea bancilor germane fata de Rusia se cifreaza la 17,011 miliarde de euro”, a precizat Eric Dor.