"De mult nu a mai fost asa ceva: tancurile germane au luat drumul Estului. Tancuri Leoprd si masinile de lupta Marder se indreapta spre Letonia. Cu ce scop vor stationa ele la sute de kilometri de teritoriul rus? Sa previna agresiunea rusa", se intreaba autorul articolului, Jakob Augstein. Revine nebunia razboiului rece?

"Iar vom fi nevoiti sa gandim cu categoriile mutual assurad destruction? Daca lucrurile vor evolua in acest spirit si mai departe, Germania se va transforma, intr-un final, intr-o putere nucleara?", scrie analistul german. Pana in 2024, Germania va trebui sa majoreze bugetul apararii pena la 2% din PIB. Ceea ce inseamna o crestere de la 39 la 65 de miliarde de dolari.

"Iar aceste cifre nu sunt luate din postarile de pe Twitter ale lui Donald Trump si nu sunt nici stiri false. Cancelarul Angela Merkel le-a promis personal americanilor ca va opera o astfel de majorare a cheltuielilor de aparare. La ce s-a gandit? Poate la faptul ca niciodata nu va fi obligata sa o indeplineasca? Daca da, atunci si-a facut un calcul gresit", este convins semnatarul articolului din Der Spiegel.

In pofida tuturor scandalurilor care se invart in jurul lui, Donald Trump stie sa numere. 65 de miliarde de dolari este o suma oribila. "In acest timp, rusii, impotriva carora ar trebui indreptati acesti bani, au alocat apararii in 2015 aproape 66 de miliarde de dolari, potrivit mai multor surse. Daca Germania isi va onora in totalitate toate obligatiunile convenite in aceasta chestiune, ea va fi in stare sa lasa in urma multe state NATO. Deci, pentru ce vor fi cheltuiti acei bani?"

De exemplu, pentru a fabrica bombe nucleare, apreciaza Augstein. "Desi sunt inutile, ele costa mult. La un moment dat, cardinalul cenusiu al Poloniei, liderul partidului de guvernamant "Lege si Dreptate", a declarat intr-un interviu pentru FAZ ca Europa ar trebui sa devina o putere nucleara ca o contrapondere la Rusia". Un subiect abordat si de publicatia Bild, care se intreba, printre altele, ca s-ar intampla daca SUA ar parasi Batranul Continent.

Raspunsul este evident: Europa s-ar trezi total vulnerabila. Ca este asa o demonstreaza urmatoarea comparatie: europenii dispus de 512 focoase nucleare, arsenalul Rusiei numarand aproape 7.000. Deci, ce cauta nemtii in tarile baltice? "Rusia ar putea cuceri regiunea mai repede decat am reusi noi sa ajungem acolo pentru a o apara", avertiza, recent, Ben Hodges, comandantul trupelor de infanterie ale SUA in Europa.