Fireste ca poate, raspunde plin de convingere autorul articolului. "In politica, doi ani inseamna mult. Cine si-ar fi putut imagina, in urma cu doi ani, ca Rusia se va razboi cu Ucraina. Peste doi ani, harta Orientului Mijlociu poate arata cu totul altfel. In decurs de doi ani, in 1948 si 1949, a fost elaborat planul, s-au purtat negocieri si a fost semnata varianta initiala a Tratatului nord-atlantic, care a pus bazele NATO", isi argumenteaza jurnalista punctul de vedere.

In urmatorii doi ani, Obama poate regandi, poate convoca alte negoceiri si poate modifica Tratatul Nord-Atlantic sau, cel putin, poate opera o restructurare a NATO astfel, incat Alianta sa poata functiona ca un organism viu, nu ca o relicva a razboiului rece. In plus, el poate demara acest proces in septembrie, la urmatorul summit NATO.

Fara indoiala, scrie mai departe Anne Applebaum, NATO trebuia de mult timp sa manifeste fermitate in problema primirii de noi membri. Unele tari nu vor sa achite cheltuielile pentru aparare? Poate ca, pe viitor, cei care vor sa fie protejati de Articolul 5, care garanteaza securitatea, trebuie obligati sa plateasca.

Poate celor care nu aloca mai mult de 1% din bugetul lor destinat apararii, trebuie sa fie informati ca garantiile de securitate nu le mai vizeaza. Nu exista indoiala ca in acele state care nu vor sa dea bani, nu trebuie amplasate baze NATO. Mai mult, membrii Aliantei trebuie sa verse un procent mai mare din cheltuielile lor militare in bugetul NATO, pentru ca NATO, ca Alianta, sa dispuna de resursele necesare finantarii celor mai importante operatiuni.

Pe de alta parte, NATO trebuie sa-si creioneze obiectivele. In prezent, in Europa exista doua amenintari: din Est, din partea Rusiei si din sud, din partea fundamenlismului islamic. Prin urmare, NATO are nevoie de doua centre de comanda, care sa raspunda, fiecare in parte, de spionaj si aparare.

In acelasi timp, trebuie complet revizuite principiile de dislocare a militarilor si tehnicii de lupta: daca s-ar fi procedat astfel de la bun inceput, nimeni nu ar fi trimis soldati acolo unde nu este nevoie de ei, estimeaza semnatara materialului din Washington Post.

Mergand mai departe, jurnalista crede ca este timpul ca NATO sa se doteze cu un sistem perfectionat de aparare cibernetica. Totodata, trebuie spus daca Rusia a incalcat deja cateva dintre acordurile postbelice din domeniul dezarmarii, inclusiv a celor vizand rachetele cu raza medie de actiune.

Toate aceste schimbari sunt posibil de realizat. Desigur, NATO nu poate obliga Congresul sa indeplineasca tot ce are el nevoie, dar liderul de la Casa Alba poate sa readuca la viata alianta occidentala. In acest sens, presedintele american dispune de toate mijloacele: SUA acopera trei sferturi de bugetul NATO.

In plus, Obama are un argument solid: daca Alianta Nord-Atlantica va continua sa existe sub forma ei actuala, SUA se pot oricand retrage din organizatie. Un argument care va trezi rapid la realitate toate statele membre, consolidand astfel o mostenire cu care Obama va intra in istoria mondiala.