Porosenko spera ca pana la plecarea lui, Ucraina sa se laude cu o noua echipa guvernamentala, astfel incat echipa premierului Arsenie Iatseniuk sa-si poata da demisia. Dar planul a esuat: liderii grupurilor parlamentare nu s-au inteles in privinta datei de desfasurare a votului, unii sugerand 31 martie, altii 5 aprilie.

Analistul Anatoli Oktisiuk este de parere ca Iatseniuk a taraganat special povestea cu demisia guvernului, pentru a-l pune in incurcatura pe Porosenko. Expertul crede ca SUA ar putea sustine candidatura lui Vladimi Groisman pentru functia de premier, propunerea facuta de "Blocul Petro Porosenko", daca seful statului va reusi sa explice itele numirii acestuia. Dar daca SUA vor continua sa insiste pe candidatura ministrului de finante Natalia Iaresko (a fost cetatean american), lucrurile se vor complica la Kiev.

Un lucru este cert: Iatseniuk nu va ramana la carma guvernului, dar nici Iaresko nu-i va lua locul, sustine plin de convinge Balas Iarabik, colaborator stiintific la Fondul Carnegie. Din punctul de vedere al SUA, Ucraina are nevoie de reforme si, in ultima instanta, nu cine le promoveaza conteaza in ecuatia finala. Daca va fi Groisman, Washington il va sustine. SUA vor un guvern stabil, nu alegeri anticipate.

Problema este ca de formarea guvernului depinde ajutorul financiar acordat Ucrainei de SUA si FMI. Din suma totala de 17,5 miliarde de dolari, prima transa, de 5 miliarde de dolari, a fost deblocata in martie 2015, a doua, de 1,7 miliarde, in august anul trecut. Obtinerea celei de a treia transe, de 1,7 miliarde, va permite Kievului sa atraga alte 2,3 miliarde: 1 miliard garantii din partea guvernului SUA, restul de la UE si Banca Mondiala.