Instituţiile de pe piaţa muncii, precum serviciul pentru ocuparea forţei de muncă, nu funcţionează corespunzător, sustin expertii europeni in raportul lor preluat de agerpres.

"Condiţiile de pe piaţa muncii au fost prielnice, însă persistă probleme de natură structurală. Rata şomajului este scăzută, iar cea a ocupării forţei de muncă a crescut, deşi se situează încă sub media UE. Instituţiile de pe piaţa muncii, inclusiv dialogul social şi serviciul public pentru ocuparea forţei de muncă, nu funcţionează corespunzător", se arată în document.

Potrivit raportului, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu oferă încă servicii adaptate şi personalizate, nici celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, nici angajatorilor.

"Grupurile vulnerabile au un acces limitat la piaţa forţei de muncă. Procentul de tineri care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare se situează peste media UE, iar măsurile de sensibilizare adaptate menite să îi ajute să intre pe piaţa forţei de muncă rămân limitate", menţionează sursa citată.

Raportul de ţară al României, realizat de serviciile de specialitate ale CE nu constituie poziţia oficială a instituţiei europene, se notează în material.