Americanii nu fac lucruri de mantuiala. Mult mai agresive pe pietele de export, pentru a atenua reducerea bugetului Pentagonului, Statele Unite se pregatesc sa incheie importante contracte de armament, a caror valoare totala se ridica la 10 miliarde de dolari. Tarile vizate sunt trei aliati ai Washingtonului impotriva Iranului, adica Israel, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita.

Proiectul de contract cu Israelul vizeaza rachete anti-radar utilizate pentru diminuarea capacitatii sitemelor de aparare aeriana, noi radare pentru avioanele israeliene de vanatoare, avioane de alimentare in aer K-135 si V-22 Osprey, precum si aparate cu decolare pe verticala. Potrivit responsabililor de la Washington, aceste vanzari „vor spori avantajul militar calitativ al Isralului” fata de alte tari din zona.

Legislatia americane permite SUA sa furnizeze Israelului asistenta militara, cifrata in prezent la trei miliarde de dolari pe an, ajutor care asigura statului evreu suprematie militara in regiune. Intarirea capacitatii de atac aerian si de alimentare in aer intervine intr-un moment important pentru Israel, care ameninta de mai multe luni programul nuclear iranian.

In Emirate, americanii vor sa vanda armament pentru o suma care depaseste 5 miliarde de dolari. Este vorba despre 26 de avioane de vanatoare F-16, precum si rachete sol-aer, dar nu se stie ce versiune a acestora. Abu Dhabi are, de asemenea, in plan achizitionarea de avioane militare Rafale, produse de grupul francez Dassault.

Arabia Saudita, care a incheiat, la sfarsitul anului 2010, cel mai mare contract de armament inregistrat vreodata de Washington, in valoare de 60 de miliarde de dolari si care cuprinde 84 de aioane F-16, urmeaza sa mai cumpere acelasi tip de rachete aer-sol propuse Emiratelor.