Craterul permite omului sa patrunda in tainele suberane ale permafrostului, din care o mare parte s-a format cu mii de ani in urma. Fenomenul a inceputul undeva in anii 1960. Din cauza defrisarilor, suprafata scoartei a ramas fara radacinile copacilor, care o protejau de caldura lunilor de vara, astfel ca razele soarelui au inceput trepta sa o incalzeasca.

Lipsa umiditatii, care racorea aerul si solul, evaporandu-se de pe frunzele copacilor disparuti, a accentuat acest proces. "Combinatia acestor doi factori - absenta umbrei si evaporarea - au condus la incalzirea straturilor superioare ale scoartei", astfel ca pamantul a inceput sa se surpe, scrie BBC Earth, citand mai multi experti in domeniu.

Spre marea bucurie a oamenilor de stiinta, care au, astfel, posibilitatea sa obtina informatii legate de schimbarile climatice din ultimii 200.000 de ani, perioada in care, potrivit unui studiu publicat in revista Quaternary Research, clima de pe Terra s-a modificat de mai multe ori, perioadele mai calde alternand cu unele mai geroase, glaciare.

"Craterul Batagaika este un adevarat letopiset geologic, unul destul de neobisnuit", pentru ca ne dezvaluie inclusiv detalii despre cum a evoluat intreg mediul inconjurator, spune Julien Marton. Un bagaj de informatii cu ajutorul carora cercetatorii vor putea intelege ce se va intampla "pe fondul incalzirii globale".