Franklin Templeton a încurajat diferitele guvernele de la Bucureşti să listeze companii de stat precum Aeroporturi Bucureşti, Salrom sau Portul Constanţa, dar actualul executiv nu pare interesat de ofertele publice. "Există unele provocări cu IPO-urile în pofida eforturilor noastre şi desigur nu am renunţat dar întotdeauna analizăm mai multe scenarii. Perspective de reducere a discountului sunt foarte bune pentru că vedem o cerere puternică pentru activele nelistate. Este foarte dificil să spunem când ar putea fi încheiate aceste tranzacţii, dar suntem încurajaţi de interesul manifestat", a spus Greg Konieczny.

Managerul FP a făcut referire la firmele din domeniul energiei şi infrastructurii de transport pentru care Fondul ar putea găsi cumpărători, fie în rândul acţionarilor sau al investitorilor financiari. "Vorbim în special despre companiile de distribuţie a gazelor şi electricităţii, dar există interes şi pentru companii precum Aeroporturi Bucureşti şi altele. Dacă putem obţine un preţ ridicat pentru aceste active, de ce să aşeptăm pentru un IPO care ar putea sau nu să aibă loc în viitor?" s-a întrebat Konieczny.

In acelasi timp, el crede ca ar fi nevoie de un miracol pentru ca listarea Hidroelectrica să aibă loc în acest an. Guvernul de la Bucureşti lucrează în prezent la înfiinţarea unui fond suveran de investiţii, care, potrivit lui Konieczny, ar putea îmbunătăţi transparenţa şi ar da autorităţilor un impuls pentru a realiza IPO-uri. În plus, creşterea numărului de listări este necesară şi pentru a spori lichiditatea la Bursa de Valori de la Bucureşti, care încearcă să obţină statutul de piaţă emergentă.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010, precizeaza agerpres.