„Rusia isi va reduce armentul strategic ofensiv numai daca va avea convingerea ca dezolvarea sistemului global de aparare aeriana al Statelor Unite nu va distruge potential nuclear al tarii”, a spus Gerasimov. El a precizat ca, in cazul unei extinderi „calitative si cantitative” a posibilitatilor scutului american, Rusia va decide daca va mai ramane in tratatul de reducere a armelor nucleare.

„Pozitia Rusiei in privinta planurilor anti-racheta ale SUA ramane neschimbata. Pornim de la necesitatea obtinerii unor garantii juridice pentru neutilizarea mijloacelor de aparare aeriane in Europa impotriva armelor nucleare strategice ale Rusiei”, a subliniat seful Statului Major general.

Seful diplomatiei ruse, Sergei Lavrov, a afirmat, la randul sau, ca Moscova invita Washington la o analiza comuna a riscurilor existente si la parteneriat in vederea rezolvarii problemei vizand scutul anti-racheta.

„Daca vrem sa scapam de suspiciuni recproce vizavi de intentiile unuia si ale altuia, trebuie sa ne asezam impreuna la masa si sa analizam riscurile existente, sa elaboram abordari cu adevarat colective de neutralizare a acestora, nu sa impunem decizii unilaterale drept singurele corecte. Lucru valabil, desigur, si pentru apararea aeriana, a planificarii militare pe termen lung si a reglementarilor situatiilor de criza”, a spus Lavrov.