Preşedintele Traian Băsescu a confirmat faptul că în discuţia avută cu acesta a susţinut ideea că propunerea de buget făcută de Herman Van Rompuy este "inadmisibilă".


Băsescu a fost întrebat dacă ar fi de acord să dea publicităţii stenogramele discuţiei cu Victor Ponta, despre care premierul susţinea că vor confirma faptul că şeful statului nu susţine proiectul de buget propus de Van Rompuy. "Şi acum o cataloghez la fel. Vă pot spune că discuţia a avut loc în birou şi în birou la mine nu se înregistrează. Nu am stenogramele acestei discuţii, dar vă confirm. Propunerea este inacceptabilă ... inadmisibilă. De aceea spun «să negociem», de aceea am început negocierile chiar cu preşedintele Van Rompuy", a răspuns Băsescu.

Premierul Victor Ponta a comentat, luni, faptul că preşedintele Traian Băsescu se opune utilizării dreptului de veto de către România în Consiliu, el întrebând, retoric, ce soluţie are şeful statului care să fie mai inteligentă decât cea exprimată de premierii Cameron şi Rajoy. "Dar ce altă soluţie inteligentă are domnul Băsescu, atât timp cât au declarat că propunerea domnului Van Rompuy este inacceptabilă şi va fi blocată prin veto atât primul ministrul al Marii Britanii cât şi alţi prim-miniştri, ultimul care a făcut-o ieri este primul-ministru Mariano Rajoy, al Spaniei. Deci, ce idee inteligentă, mai inteligentă decât alţi prim-miniştri are domnul Băsescu?", a spus Ponta.

Premierul a arătat că Traian Băsescu are de ales la Consiliul European între a se bate pentru România şi a se bate pentru scaunul lui. "Asta trebuie să facă joi, iar poziţia Guvernului este să se bată pentru România, nu pentru scaunul lui", a spus Ponta. El a precizat că în discuţia pe care a avut-o săptămâna trecută cu preşedintele Traian Băsescu a discutat despre poziţia României, stabilind, de comun acord, că varianta de buget exprimată de Van Rompuy este "inacceptabilă" pentru România.

"Săptămâna trecută s-a discutat, a spus şi domnia sa, acum sper să-şi amintească sau să scoată stenogramele, că propunerea domnului Van Rompuy este inacceptabilă pentru România. Inacceptabilă, ce înseamnă, ca să traducem să înţeleagă şi domnul Băsescu? Înseamnă că foloseşti instrumentul prevăzut de Tratat şi folosit de România în primăvară, când a fost vorba de Serbia", a spus Ponta.