Marile companii industriale din Europa, TGV, Airbus sau fabricantii de masini-unelte s-au trezit private, e adevarat, cu eleganta, de tehnologiile lor... Intre timp, de cealalta parte a Atlanticului, in Statele Unite,  cinci ofiteri ai serviciilor chineze de spionaj au fost acuzati de spionaj cibernatic in detrimentul unei intreprinderi americane de inalta tehnologie, American Superconductor, de la care au fost furate mai mutle brevete.

Confruntata chiar la ea acasa cu o concurenta din partea rivalilor chinezi, intreprinderea a pierdut un miliard de dolari, constransa fiind, in aceste conditii, sa concedieze doua treimi din personal. Compania nu a putut fi despabugita pentru pierderile suferite, cei cinci inculpati continuand, probabil, sa lucreze pentru serviciile secrete.

Acest incident nu este decat o parte a acestei uriase afaceri pilotata de statul chinez. Devenita a doua putere economica a lumii, China, a carei uriasa piata de desfacere continua sa atraga precum un magnet, poate ignora, fara riscuri, regulile jocului pe toate planurile, economic, tehnologic, dar si politic.