In acest scop, ei au echipat 50 de pisici cu un GPS si cu o camera mica de luat vederi. Astfel, felinele au fost urmarite pas cu pas. Punctul de observatie a fost organizat intr-un birou special, unde echipa BBC a analizat imaginile primite pentru a intelege mai bine comportamentul animalelor.

„Se pare ca stim mai putin despre pisicile de casa decat despre unele dintre pisicile salbatice din Africa. Este uluitor, pur si simplu”, crede Alan Wilson. Potrivit spuselor sale, „sa urmaresti pufoasele feline, care se plimba aiurea”, nu este deloc usor. „Imaginati-va daca nu am fi avut camerele: ar fi trebuit sa escaladam toata noaptea o gramada de garduri”, a explicat el.

Conluzia experimentului: in marea lor majoritate, pisicile nu se aventureaza prea departe de casa, dar evita sa dea ochii unele cu altele, preferand plimbarile singuratice. In plus, s-a dovedit ca placerea majora a motanilor este sa sterpeleasca mancare de la vecini. „Cu totii stim ca pisicile intra in alte case, dar nu ne-am imaginat ca asta face parte din programul lor zilnic”, a recunoscut biologul John Bradshow.

In opinia lui, pisicile sunt animale marcantile, pentru ca intotdeauna cauta un loc unde se poate trai. „Practic, ele singure decid unde sa locuiasca. Se poate spune, prin urmare, ca, de fapt, pisicile sunt stapanii proprietarilor lor si nu invers”, a concluzionat Bradshow.