Potrivit documentelor financiare ale Pentagonului, prototipul "sistemului de detectare a unui submarin", dispozitiv capabil sa contracareze amenintarile mondiale tot mai evidente, va fi definitivat la mijlocul anului viitor.

Printre altele, Statele Unite intentioneaza sa deplaseze in Oceanul Atlantic un sistem sofisticat de supraveghere, conceput si realizat de compania Lockheed Martin. Ceva similar este utilizat deja in Pacific.

In bugetul american al apararii, cele doua sisteme sunt incadrate la rubrica "necesitate operationala urgenta. Pentru finalizarea celor doua proiecte, Pentagonul a cerut 56,6 milioane de dolari.

Bryan Clark, analist la Center for Strategic and Budgetary Assessment, spune ca astfel de sisteme de detectare isi vor dovedi eficienta in puncte geografice importante, precum stramtoarea Gibraltar sau tronsonul din Atlantic dintre Groenlanda si Islanda.

Bloomberg mentioneaza ca noile solicitari ale US Navy au fost supuse examinarii Congresului la trei luni dupa ce presedintele Vladimir Putin a aprobat noua versiune a doctrinei maritime a Rusiei.