Pana in prezent, trei sferturi din populatia celor sase tari membre ale Consiliului de cooperare a Gofului (Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele arabe unite, Kuweit, Oman, Qatar) lucreaza in sectorul bugetar. Castigurile realizate din vanzarea petrolului a permis acestor state sa construiasca orase ultra-moderne in mijlocul desertului, ajutandu-se, in acest scop, de experienta companiilor straine si de forta de munca din afara.

Dar, dupa cum sublinia Fondul Monetar International in raportul sau din octombrie anul trecut, in absenta unor venituri petroliere suficiente pentru a oferi locuri de munca unei populatii in plina crestere, "somajul va spori considerabil in urmatorii ani". Aproape 30% dintre tinerii care traiesc in Arabia Saudita erau deja in somaj in 2012.

In acest context, tarile Gofului Persic au trecut la actiune. Astfel, Emiratele arabe unite au declarat deja 2015 anul invoatiei. Dar cultura locala nu este propice antreprenoriatului.

Persoanele care lucreaza in sectorul public nu se grabesc sa-si abandoneze locul de munca pentru a lansa un start-up. Mai ales ca sistemul de reglementare este frecvent modificat de diferitele entitati publice, explica Abdul Baset Al Janahi, patronul Dubai SMI, o agentie care sustine intreprinderile mici si mijlocii.