Mai mult, sub stindardul democratiei americane s-a construit ordinea mondiala postbelica. Acum insa, americanii au parasit, oarecum, arena internationala din cauza propriilor capricii, locul lor fiind rapid ocupat de superputerile in plina dezvoltare, care promoveaza totalitarismul.

"In urma cu 70 de ani, secretarul de stat american Dean Acheson scria ca a fost martorul aparitiei ordinii mondiale, edificata din initiativa Statelor Unite. Privind insa la situatia creata in jurul NATO, a Parteneriatului Trans-Pacific si a Acordului de la Paris, putem spune ca suntem martorii prabusirii ordinii mondiale din cauza SUA", declara, recent, ministrul american al apararii, James Mattis.

La Casa Alba continua discutiile intre angajatii proveniti din armata, inclusiv Mattis, si care se pronunta in favoarea unei colaborari internationale clasice si cei care sustin izolationismul. Mattis spera ca, intr-un final, dimplomatia lui Trump va gasi orbita corecta.

Administratia Trump a decis sa iasa din Acordul de la Paris privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. In acelasi timp, criticile formulate de Donald Trump la adresa NATO  au adancit neincrederea intre Europa si SUA. Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat, de altfel, ca "Europa nu mai pote conta pe calitatile de lider ale SUA". In acelasi timp, ea a subliniat dependenta exagerata de SUA.

China, care doreste sa amplifice ruptura dintre SUA si Batranul continent se foloseste de circumstantele create tulburand si mai rau apele in tarile UE. La Forumul de la Davos, din ianuarie anul curent, presedintele Xi Jinping s-a comportat precum un purtator de drapel al economiei globale. In timpul dezbaterilor pe marginea Acordului de la Paris, el a lasat impresia omului care a impus semnarea documentului.

Aplicand in practica o politica a suprematiei, administratia Xi zambeste de departe Europei, in timp ce arata coltii vecinilor asiatici. Cand SUA s-au retras din forumuri internationale, Beijing a inceput sa-si extinda influenta promovand idei precum "Un singur coridor, un singur drum". In plus, China investeste pretutindeni in lume, acolo unde gaseste un loc strategic, capabil sa-i consolideze pozitia la nivel planetar. Investeste in constructii, in infrastructura rutiera, feroviara, in transporturi, industrie, etc.