Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între mecanismele biologice ale creierului şi diverse probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul, mâncatul în exces sau pofta de mâncare bogată în calorii, potrivit studiului citat de sciencecodex.com.

Obezitatea pare să afecteze funcţia cognitivă, astfel încât este nevoie de mai mult efort din partea creierului pentru a rezolva o problemă.

Imagini ale creierului sugerează că atunci când se sare peste micul dejun, zona plăcerii din creier este activată de imagini cu mâncare delicioasă, bogată în calorii. De asemenea, acest obicei duce la nevoia de a mânca mai mult la prânz, ceea ce dărâmă reputaţia înfometării ca dietă.

O altă descoperire a mai arătat că o dietă bogată în zahăr poate afecta receptorii de insulină şi funcţia de memorare. Suplimentele cu omega-3 par să amelioreze doar parţial acest efect negativ.

„Aceste studii sunt fascinante pentru că arată cum creierul este adesea ignorat, deşi joacă un rol semnificativ într-o mare varietate de tulburări de alimentaţie,” a comentat moderatorul conferinţei, Paul Kenny, doctor la Institutul de Cercetare Scripps din Florida, expert în obezitate şi dependenţă.

El crede că multe dintre aceste descoperiri au potenţialul de a duce la noi metode de intervenţie care să reducă numărul persoanelor obeze şi a celor care se luptă în fiecare zi cu decizii legate de dietă, încercând să recapete controlul asupra alimentaţiei lor.

Citeşte şi:

Ce efecte are consumul a şase ceşti de cafea pe zi

Obezitatea ar putea deveni noua cauză de apariţie a cancerului

De ce un ghid al medicamentelor a devenit best-seller in Franta