"In ceea ce priveste Germania, "entuziasmul initial a scazut considerabil in 2013, pe fondul scandalului legat de interceptarile ilegale, iar succesul primului mandat prezidential a fost imediat dat uitarii. Dupa realegere, Obama nu a reusit nimic impresionat", sustine autorul articolului.

Pe plan extern, continua el, "imaginea Americii ca putere mondiala, care nu are suficienta vointa sau capacitatea de a intreprinde actiuni decisive, a fost creionata de evenimente precum avansul gruparii teroriste ISIS in Siria si Irak, conflictele militare din Ucraina si Gaza. Nimeni insa nu a pus la indoiala oportunitatea demersurilor intreprinse. La fel cum nimeni nu s-a intrebat daca tentatia de a declansa o operatiune militara si de a lungi niste conflicte constituie o hotarare inteleapta".

"In planul politicii externe, toate eforturile menite sa aduca o pace de durata in Afganistan si Irak dupa retragerea trupelor americane s-au soldat cu un esec. In Orientul Mijlociu, in pofida eforturilor de normalizaare a situatiei, a reizbucnit razboiul in Gaza. Ca sa nu mai vorbim de relatiile cu Rusia si Europa, care continua sa ramana extrem de incordte", continua Tagesspiegel.

Toate aceste aspecte negative nu pot insa schimba esentialul: la sfarsitul celui de-al doilea mandat SUA afiseaza o sanatate economica mult ameliorata fata de inceputurile presedintiei Obama. In toamna anului 2008, Statele Unite traversau o grea criza economica si financiara. In noiembrie 2016, SUA se pot lauda cu numeroase succese. Somajul, spre exemplu, s-a redus la jumatate, iar in economia americana muncesc mai multi oameni ca niciodata.

"Daca americanii ar putea, in 2016 l-ar vota tot pe Obama", crede publicatia germana. "Nu cu Trump si nici cu Clinton, care si in interiorul propriului partid nu entuziasmeaza in mod deosebit, iar multi republicani o privesc cu un dispret sincer. Ce ramane dupa Obama? Poate faptul ca presedintia lui a fost in favoarea Americii. In orice caz, nu a daunat Americii", apreciata Tagesspiegel.