România continuă să primească maşini vechi pe care ţările dezvoltate nu le mai folosesc, ceea ce mi se pare nedrept, a declarat, marţi, în cadrul Forumului Investitorilor Străini, Valerio Brenciaglia, managing director Ford România, citat de agerpres.

'Am investit mai mult de un miliard de euro pentru a transforma fabrica de la Craiova. În 2012 am început să producem motoare, iar motorul produs de noi a fost nominalizat de trei ori la capitolul cel mai tehnologizat din lume. Am produs aproximativ 400.000 de motoare din 2012 până acum. Tot de atunci am început să producem un automobil monovolum, B-Max, exportat pe cinci pieţe mari, unde s-au vândut 170.000 de unităţi. Ne-am deschis o companie în România, în 2010, pentru operaţiuni directe. Piaţa internă s-ar putea dezvolta foarte mult, iar investiţia noastră ar avea sens (...) Mi se pare nedrept că această ţară primeşte ceea ce ţările dezvoltate nu mai folosesc în prezent', a precizat Brenciaglia.

Acesta a adăugat că România are potenţial de dezvoltare a pieţei auto, deşi la momentul actual la fiecare mie de locuitori se vinde numai o maşină nouă.

'Există foarte mult potenţial, pentru că dacă ne gândim că ţara are 20 milioane de locuitori, industria auto este destul de scăzută. La o mie de locuitori se vând opt maşini noi, ceea ce este destul de bine şi ne dă un indiciu privind capacitatea bună a pieţei. În cazul maşinilor ecologice, avem o problemă cu infrastructura aici, iar condiţia de a avea maşini care să întrunească multe condiţii de siguranţă nu este valabilă', a spus şeful Ford România.

Potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile /APIA/, în primele nouă luni din 2015, vânzările de autovehicule noi au crescut în România cu 16,2%, până la 85.511 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval din 2014, acest trend fiind susţinut în continuare de achiziţiile realizate de persoanele juridice, cu o pondere în scădere, de 73%.

În ceea ce priveşte segmentul autovehiculelor rulate, statistica relevă faptul că, în primele trei trimestre din 2015, acestea au consemnat un avans de 12,5%, comparativ cu perioada similară din anul precedent, respectiv circa 180.000 de unităţi faţă de aproximativ 160.000.