Şeful statului arată că anul acesta Ziua Europei se sărbătoreşte "într-o atmosferă încărcată de tensiuni sociale în multe dintre statele membre ale Uniunii Europene şi, în acelaşi timp, într-o atmosferă de neîncredere din partea cetăţenilor în capacitatea Uniunii de a răspunde aşteptărilor lor legitime de siguranţă a locurilor de muncă şi bunăstare", iar "marea provocare a momentului o constituie capacitatea oamenilor politici de a-i convinge pe cetăţeni că proiectul european este, în continuare, singurul care le garantează traiul în pace şi prosperitate".

"Continuarea integrării europene, şi nu replierea pe poziţii naţionaliste, constituie soluţia pentru depăşirea acestui moment de cumpănă şi controverse din viaţa europenilor. Continuarea integrării în Uniunea Europeană trebuie să se realizeze chiar dacă presupune un transfer suplimentar de suveranitate naţională", subliniază preşedintele Băsescu.

De asemenea, el îi îndeamnă pe cetăţenii europeni "să le arate politicienilor europeni că această grea încercare, criza economică, trebuie să devină un factor de consolidare a unităţii, astfel încât construcţia europeană, să ajungă într-un orizont mai apropiat decât am fi prevăzut, o Uniune tot mai puternică a popoarelor şi tot mai slabă a statelor".

"Nu evit, totodată, să le adresez cetăţenilor europeni şi îndemnul de a îmbrăţişa cu putere ideea creării unei autentice uniuni politice. Pentru români, ziua de 9 Mai are o triplă semnificaţie. Pe de o parte celebrăm Ziua Europei Unite, pe de altă parte sărbătorim Ziua Independenţei, independenţă câştigată cu jertfa de sânge a armatei române pe câmpurile de bătălie la 9 mai 1877 şi, nu în ultimul rând, marcăm încheierea celui mai devastator război ce a avut loc pe pământul Europei. Asta ne face ca astăzi să fim mai mult ca oricând susţinători loiali ai unei Uniuni puternice, consolidate, Uniune care a asigurat, prin existenţa ei, cea mai îndelungată perioadă de pace pe continentul european", evidenţiază şeful statului.

El le mai urează românilor "să aibă încrederea că apartenenţa României la o Uniune Europeană tot mai integrată, tot mai puternică, va aduce cu sine garanţia pe care o căutăm cu toţii de a avea un viitor sigur în pace şi bunăstare".