Snowden ar dori sa ramana pentru totdeauna in Rusia, a declarat Kucherena dupa intalnirea cu americanul. Potrivit afirmatiilor sale, din considerente de securitate, clientul sau nu are, deocamdata, de gand sa acorde interviuri presei. « Sa speram ca problema azilului temporar se va rezolva curand », a adaugat avocatul, care a parasit aeroportul singur, fara Snowden.

Intre timp, Washington si Moscova continua discutiile legate de soarta fostului consultant al Agentiei SUA pentru securitate nationala (NSA). De amintit ca in ultimele luni Snowden, a carui extradare este ceruta insistent de administratia de la Casa Alba,  a facut o serie de dezvaluri privind programul american PRISM de supraveghere a internetului si comunicatiilor mondiale, care au afectat imaginea Statelor Unite in lume. Unii spun ca Snowden nu a pastrat in laptopurile sale nici o alta informatie, toate fiind incredintate presei occidentale inainte ca fostul agent sa ajunga in capitala rusa.

Altii sustin ca, dimpotriva, Snowden detine inca foarte multe informatii secrete vizand activitatea serviciilor speciale americane. Cine are dreptate, e greu de spus. Oricum, functionarii care ancheteaza, din ordinul presedintelui SUA, Barack Obama, acest caz de scurgere de date, sustin ca Snowden nu a reusit sa ajunga « la cele mai frumoase dintre briliantele » programelor secrete de supraveghere globala.

Comentand intreaga situatie, The Guardian scria zilele trecute ca, in ultima instanta, insusi Snowden a incalcat normele de protectie a informatiei secrete, adica a comis o infractiune. De fapt, continua cotidianul, el nu a dezvaluit decat un singur secret real : acela ca guvernul SUA incalca in mod sistematic amendamentul 4 la Constitutie, adunand informatii despre milioane de oameni fara nici un motiv fondat. Prin urmare, concluzioneaza The Guardian, Snowden a periclitat nu securitatea SUA, ci pe cea a politicienilor si functionarilor de stat care au ordonat aceasta activitate ilegala si au ascuns-o.