La cumpararea unei tablete aveți nevoie sa stiti pentru ce va trebuie acest device. Dacă este pentru birou, e logic să acordati atenție modelelor cu ecrane mai mari, iar dispozitivele de 7 si 8 inch sa le lasati pentru cei care preferă doar să "consume" conținut web, deoarece aceste dispozitive sunt mici și mai ușoare, deci perfecte pentru un mod de viata mobil.

Acest lucru este vizibil mai ales în transportul public, un device mic iti permite cu o mână sa te tii de bara si in celălalta sa tii tableta. Un dispozitiv mic, cu o greutate de maximum 300 de grame, este de departe de preferat in fata unui aparat de jumatate de kilogram.

Dupa ce va decideti ce marime sa aiba tableta, vine o alta intrebare: ce platforma sa aleg. Atat Android cat si iOS are avantaje și dezavantaje. Cel mai intelept lucru dpdv financiar ar fi să aleg sistemul care este instalat pe smartphone-ul tau. Veti plati doar o data pentru o aplicatie descarcata contra cost, iar apoi poti s-o instalezi în condiții de siguranță atât pe smartphone cat si pe tableta.

Ce trebuie avut in vedere la alegere SO

Sistemul de operare de la Google - Android - este mult mai flexibil, pentru fiecare sarcină se poate gasi o aplicatie. Programe de editare sunt cu duiumul, iar pentru fiecare aplicație există cel puțin cinci alte variante, fiecare un pic diferită de cealaltă. Totodata, tipul de "tastatura", aplicatiile foto, serviciile de e-mail, chiar și interfețele - toate acestea pot fi găsite în App Store și configurate după dorinta. Pe de o parte, acest lucru este un plus, pe de altă parte are si minusuri.

Minusul, care nu exista la Apple, este ca fiecare trebuie sa-si personalizeze tableta. iPad functioneaza in schimb pe principiul  Plug'n'Play. iPad nu are nevoie de mult timp pentru personalizare si, de multe ori, complexitatea Androidului descurajează cumpărătorii. Totusi, trebuie remarcat faptul că daca nu doriti neaparat sa va "redecorati" tableta Android, ea poate foarte bine raspunde nevoilor cotidiene si fara prea multa bataie de cap cu personalizarea.

În alegerea între iOS și Android exista o alta diferență fundamentală. Tableta cu iOS se alege foarte simplu: exista una de 10 inch/ iPad Air si alta de 8 inch/iPad mini. In ceea ce priveste tabletele Andorid, aici exista o adevarata jungla a ofertelor.

Cum te orientezi in aceasta jungla?

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa acorzi atentie dispozitivelor produse sub branduri cunoscute. Marii producatori nu prea fac rabat de calitate cumparand componente nesigure, de aceea produsele lor sunt mai bune. Cel mai bine este să cumperi o tableta de generație anterioară, care poate chiar este scoasa din producție dar, neparat sa fie sub brand cunoscut.

Personal imi plac tabletele Android pentru ca prodacatorii vin cu diverse chestii, uneori unice. De exemplu, tabletele premium Sony sunt protejate de apă, în timp ce Samsung prodce dipsozitive care au in dotare un lucru util, dat pe nedrept uitat - Stylus.

Sa nu uitam componenta financiară: tablete Apple au tintit întotdeauna segmentul de sus și nu toată lumea își poate permite o astfel de achiziție costisitoare. Mai ales in Romania, unde "indicele de cost iPad" este unul dintre cele mai mari din lume.

Android este mult mai democratic în ceea ce privește prețul. Dar, pe de alta parte, este mult mai usor sa revinzi un iPad, decat orice alta tableta Android. In plus, oferta de accesorii pentru iPad este mult mai variata.

În cazul tabletelor Android, din cauza varietatii mari de modele, producătorii de accesorii pur si simplu nu pot sa acopere fizic intreaga piata. De aceea, sa gasesti accesorii bune pentru aceste tablete este mai greu (ex husa-tastatura).

Pentru a rezuma: un iPad trebuie sa fie ales de cei care, de fapt, nu au timp sau dorinta să cerceteze, dar vor un gadget de calitate si ușor de utilizat.

Daca vrei insa ceva care sa ofere caracteristici speciale, ai nevoie de Android.

Am lasat pentru sfarsit tabletele pe Windows.

Sunt doua modele principale: pe sistemul mobil Windows RT și cel "desktop" . Avantajul incomparabil este că aproape toate aceste tablete au preinstalat Microsoft Office. Dar, in afara de Office, avem in rest multe minusuri. In primul rand, interfața neobișnuita, pentru care ai nevoie de timp sa te obisnuiesti.

Tabletele cu Windows varianta desktop, deși sunt compatibile cu toate accesoriile pentru PC, se descarca foarte repede. Pentru a compensa acest lucru, producătorii le monteaza baterii puternice, care cresc semnificativ greutatea dispozitivului.

Dacă luăm tableta cu Windows RT, bateria acestora lucreaza mai mult timp dar, degeaba, am zice, Stiu sa faca mult mai putine lucruri. In magazinul de aplicatii poti sa nu gasesti un anumit porgram pe care il stii din Windows, ori daca exista, este inferior aplicatiilor din varianta desktop.

Probleme si la capitolul accesorii: fara USB-modemuri, mouse, tastatura personalizata, imprimante și așa mai departe. Aplicațiile preferate de pe Internet nu pot fi rulate pe tableta cu Windows RT, doar cele gasite în magazin. Altfel spus, in comparatie cu Windows, Windows RT este ca un butic de colt in fata unui hipermarket.

Concluzii

Tableta de la Apple - dacă vrei ușurință maximă.

Tableta Android -  pentru cei care doresc un dispozitiv ultra-personalizat

Tablete pe Windows - ca un inlocuitor de notebook.