În studiul lor, publicat de revista Plos One, Liila Taruffi și Stefan Koelsch și-au propus să clarifice de ce oamenii ascultă și apreciază muzica tristă, cu toate că toată lumea încearcă să fugă de tristețe.

Ei au testat reacțiile a 772 de voluntari din diferite colțuri ale lumii care au ascultat muzica melancolica. In acest sens, au fost selectate 50 de piese instrumentale, de la clasic la metal, pentru ca auditorii să nu se lase influențați de text.

Rezultatul i-a uimit pe cercetatori: majoritatea persoanelor intervievate au afirmat că se simt mai bine după aceste sesiuni muzicale, aproape 76% dintre participanți declarând că au trait un sentiment pozitiv de nostalgie. Numai 44,9% au evocat tristețea ca emoție pregnantă resimțită la ascultarea melodiilor.

Cea mai mare parte a voluntarilor au spus că au fost mulțumiți și liniștiți ca urmare a experienței, iar unii au mărturisit că muzica tristă le stimulează imaginația și le alimentează creativitatea.

Cercetătorii pun aceste emoții pozitive pe seama acțiunii cathartice a melodiilor triste asupra ascultătorilor. 'Ridică moralul aducând liniște și mulțumire', sunt de părere cercetătorii. Empatia și compasiunea trezite de muzică ar avea ca efect eliberarea emoțiilor puternice.