Potrivit acestuia, efectele estimate sunt creşterea cu 23% a exporturilor din UE spre Canada în fiecare an, precum şi o creştere de 11,6 miliarde de euro pe an în ceea ce priveşte PIB-ul intern brut al spaţiului comunitar. Prezent la eveniment, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a arătat că acest acord poate aduce beneficii importante pentru mediul de afaceri din România.

"Dacă vrem să avem relaţii economice susţine, avem nevoie ca oameni de afaceri români să poată vizita Canada, să poată avea întâlniri în Canada, să poată să popularizeze ofertele lor în Canada şi acest proces deja a început în primăvara acestui an şi trebuie să continue", a spus Negrescu.El a adăugat că ratificarea acordului în Parlament ar putea avea loc până la finele anului, însă în funcţie de calendarul forului legislativ.

La rândul său, Sterică Fudulea, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a arătat că, anul acesta, volumul schimburilor comerciale dintre România şi Canada va atinge un record absolut. Astfel, în 2016, exporturile româneşti în Canada au atins 117,3 milioane de dolari, în creştere cu 41% faţă de anul anterior, în timp ce importurile au ajuns la 81 de milioane de dolari, mai mari cu 20,4%.

Totodată, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a arătat că, în România, 42.000 de locuri de muncă de muncă depind direct de activitatea comercială dintre România şi Canada. Pe lângă reducerea tarifelor la exportul bunurilor, CETA va permite recunoaşterea reciprocă a calificărilor profesionale. In acleasi timp, odată cu acordul CETA, companiile româneşti vor putea avea acces la licitaţiile organizate de autorităţile canadiene, atât la nivel federal, provincial, precum şi la nivel municipal.

Începând cu data de 1 mai 2017, românii care deţin o viză validă pentru SUA sau au primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani pot călători fără vize, iar, de la 1 decembrie 2017, toţi cetăţenii români vor putea merge în Canada fără viză, mentioneaza agerpres.