Documentul, postat marţi pe site-ul oficial de informaţii juridice, a intrat în vigoare din momentul publicarii lui Într-o reuniune cu înalţi responsabili militari privind dezvoltarea forţelor armate la 13 noiembrie, Putin a dispus o actualizare operativă a tuturor planurilor de planificare militară, deoarece, după cum a explicat el, 'este evident că situaţia (internaţională) se schimbă şi încă destul de repede'.

Rusia face în prezent obiectul unui program de reînarmare în valoare de 325 miliarde de dolari pentru a realiza o modernizare a 70% din forţele sale militare până în 2020. Peste 17.000 de arme şi echipamente militare au fost livrate forţelor armate ruse în 2015, conform Centrului naţional al Rusiei de management în domeniul apărării.

Potrivit presei ruse, Putin abordează în ultimul timp cu regularitate necesitatea dezvoltării şi consolidării potenţialului militar al Rusiei ca urmare a agravării situaţiei internaţionale - atât din cauza divergenţelor dintre Moscova şi Occident, cât şi din cauza intrării Rusiei într-o fază activă a luptei împotriva terorismului în Siria.

Astfel, la 10 noiembrie, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va lua măsuri pentru consolidarea forţelor sale nucleare strategice, în replică la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă. Moscova va dezvolta sisteme de atac capabile să străpungă orice fel de scut antirachetă, a avertizat atunci liderul rus, scrie agerpres.