Intrebate daca obisnuiesc sa economiseasca, aproximativ 70% dintre persoanele intervievate au raspuns pozitiv. Cele mai multe (54%) isi tin economiile la banca.

Referitor la moneda in care ar alege sa economiseasca, 76% au afirmat ca ar opta pentru produse de economisire in lei. “Deplasarea catre moneda nationala atat in ceea ce priveste creditele, cat si depozitele reprezinta o crestere a increderii romanilor in moneda nationala. Desigur, nu trebuie neglijat nici aspectul ratelor dobanzii la depozite, substantial mai mare la lei decat la valuta”, a afirmat Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.

Calitatea serviciilor oferite de institutia financiara cu care lucreaza deja reprezinta principalul criteriu de care tin cont cei care sunt “in cautarea unei banci la care sa isi tina economiile” (35%), in timp ce pentru 33% dobanda reprezinta principalul factor.

In ceea ce priveste tipul produsului de economisire pentru care ar opta, peste un sfert dintre romani ar alege un cont de economii, in timp ce 20% dintre acestia s-ar orienta catre un depozit la termen standard. “Conturile de economii au ‘prins’ la populatie prin aceea ca ofera dobanzi mai atractive si, in acelasi timp, flexibilitate in depunerea sumelor economisite lunar. In plus, bancile comerciale au avut campanii de marketing sustinute pentru aceste produse, explicandu-le clientilor in mod extensiv avantajele oferite de aceste produse”, a precizat Dragos Cabat .

Internetul reprezinta principala sursa de informare pentru aproximativ 56% dintre persoanele interesate de realizarea unui depozit bancar, in timp ce 24% dintre acestea apeleaza la sistemul traditional de selectie (merg in sucursalele bancilor), iar 8% prefera sa obtina informatii de la colegi/prieteni/familie.
Peste 40% dintre romani prefera sa puna bani deoparte vara (43%), in timp ce 23% considera ca iarna reusesc sa economiseasca cel mai mult. “Acest rezultat pare contrar ideii ca vara romanii cheltuiesc mai mult pentru vacante, deci gradul de economisire ar trebui sa fie mai mic. In realitate, o parte importanta dintre romani obtin venituri de natura sezoniera; in lunile de vara au mai multi bani, iar costurile de subzistenta sunt mai mici, in consecinta pot pune deoparte ceva bani. Un procent redus dintre romani isi permit o vacanta extinsa in timpul verii”, a subliniat Dragos Cabat.

Sondajul a fost realizat telefonic, in perioada 15-23 iulie, pe un esantion de 427 de respondenti pe baza unui chestionar structurat pe 8 intrebari cu raspunsuri multiple.