Prima etapa a procesului de "rebranduire" a personalitatii lui Roman Abramovici a fost episodul Ciukotka: de la pozitia de deputatu la cea de guvernator al acestei regiuni autonome. Candva una dintre cele mai sarace zone ale Rusiei, ea a devenit, treptat, o insula a sperantei, cu un nivel de trai tot mai ridicat si o economie tot mai dinamica.

Sub conducerea lui Abramovici, privit acum cu adanc respect de opinia publica si cu teama si invidie de elita politica a tarii, Ciukotka a ajuns un exemplu, dar si o atractie. Dar proiectul Ciukotka a fost, mai degraba, un produs destinat consumului intern, un instrument ideal de pozitionare pe scena politica nationala.

Odata cu achizitia clubului de fotbal Chelsea s-a tintit mai sus, s-a lucrat deja la imaginea unei personalitati de anvergura daca nu mondiala, macar continentala. In Rusia, tranzactia a fost luata peste picior, s-au facut glume, s-au spus rautati, catalogata fiind, in cele mai multe cazuri, drept "o culme a cinismului social".

In acelasi timp, afacerea a fost perceputa ca un bonus, chiar unul de imagine, un bilet de intrarea in lumea Occidentului civilizat. Mai mult, achizitia Chelsea a ajuns o zona tampon intre doua culturi, unde Abramovici si anturajul lui se puteai simti aproape britanici, luptand pentru club, dar pastrand identitatea rusa. Dar un asemenea "erou" vea nevoie de o partenera de viata aparte, cineva capabil sa-i dezvolte relatiile globale.

Si asa a iesit ecuatia Abramovici + fotbal mondial + Daria Jukova + arta moderna, domeniu de activitate a frumoasei rusoaice. Daca relatia dintre cei doi s-a bazat pe sentimente, nu pe calcule strategice, este greu de spus. Mai ales ca nici acum, dupa aproape 10 ani de convietuire, nu se stie cu precizie daca a fost ceva oficial sau un simplu concubinaj. Daca totul a fost o afacere, despartirea celor doi poate fi considerata sfarsitul alte etape in viata lui Abramovici.

Intre tiimp insa, presa mondena se intreaba daca, pentru rolul jucat, Daria va primi ceva de la oligarhul rus sau va pleca numai cu amintirile? Unii avocati avanseaza ideea unui "divort fictiv", un aranjament, menit sa-i ofere oligarhului rus posibilitatea de a-si muta afacerile in alt loc, undeva unde fiscalizarea este mai "umana". Nu trebuie uitat ca Marea Britanie ar urma sa paraseasca UE, cu efecte directe asupra politicii de impozitare promovata de Londra.

Merita mentionat ca, anuntul privind destramarea renumitului cuplu a venit dupa ce numele Dariei Jukova a fost asociat cu administratia Donald Trump pe fondul speculatiilor vizand implicarea Rusiei in alegerile americane de anul trecut. Cu siguranta Abramovici nu-si doreste sa fie inclus pe lista de sanctiuni ale SUA sau UE.