"Prezenta permanenta a zeci de unitati de arme nucleare americane pe teritoriul bazei Incirlik din Turcia constitutie un mare risc, pentru ca intreg acest arsenal ar putea fi capturat de teroristi si de alte trupe inamice", subliniaza documentul intitulat B16 Life Extension Program: Costs and Policy Considerations.

"Daca SUA ar putea pastra controlul asupra a aproximativ 50 de unitati de arme nucleare amplasate la Incirlik in conditiile unui conflict civil prelungit in Turcia, este o intrebare la care nu se poate raspunde", afirmat autorii raportului. In opinia unuia dintre acestia, Laicie Heeley, din punctul de vedere al securitatii, sa lasi in continuare acolo un astfel de arsenal, e ca si cum "ai juca la loterie".

"Aceste arme nu au, practic, valoare pe campul de lupta european, dar astazi este mai degraba vorba de obligatiune decat de niste active ale aliatilor nostri din NATO", este de parere Heeley. Semnatarii raportului considera oportuna repatrierea tuturor bombelor cu hidrogen B61 din Europa si interzicerea comercializarii lor pe teritoriul Batranului continent.

O decizie prin care s-ar economisi aproximativ 6 miliarde de dolari. "Aceste bombe nu se mai potrivesc modelului actual de razboi si sunt incredibil de costisitoare. Ele ar trebui aduse acasa, pentru a incerca o consolidare a fortelor armate conventionale, care pot sa-i apere cu adevarat pe aliatii din NATO", afirma expertii Stimson Center.