Este concluzia la care au ajuns specialistii britanici de la Universitatea din Belfast, al caror articol pe aceasta tema a fost publicata in revista Monthtly Notices of the Royal Astronomical Society.

In ultimii ani, astronomii au descoperit mii de exoplanete, asa-numitele planete care se rotesc in jurul altor stele. Autorii articolului au decis sa priveasca lucrurile invers, incercand sa inteleaga daca reprezentantii unor civilizatii nepamantene pot sa ne caute.

Daca extraterestrii sunt la fel de preocupati sa gaseasca fiinte inteligente in Univers cum suntem noi si dipun de mijloacelor similare celor de pe Terra, ar trebui sa se bazeze pe o metoda de tranzit. Ea permite identificarea de noi planete dupa diferentele de stralucire a astrelor. Un fenomen care apare atunci cand, periodic, o planeta trece in spatele stelei in jurul careia graviteaza.

Calculand totul, oamenii de stiinta au stabilit ca, folosind aceasta metode de tranzit, cel putin 68 dintre exoplanetele cunoscute ar fi putut gasi macar una dintre planetele Sistemului solar, dar ar fi, bineinteles, locuite. Noua dintre exoplanete reprezinta, de altfel, puncte perfecte pentru monitorizarea Pamantului, dar nici una dintre ele nu ofere conditii propice aparitei vietii.

"Daca ar fi sa ne gandim la un observator aflat oriunde, sansele lui de a ne depista este de 1 la 40", au apreciat cercetatorii britanici.