Reuters notează astfel că, după ce social-democratii au l-au lasat pe premierul Grindeanu fara sustinere politica si dupa refuzul acestuia de a demisiona, coaliţia de guvernământ de la Bucureşti trebuie să introducă în parlament o moţiune de cenzură pentru a-l înlătura pe actualul şef al guvernului şi, în consecinţă, a putea nominaliza alt prim-ministru.

Agenţia de presă britanică îl citează pe Sergiu Mişcoiu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în opinia căruia 'social-democraţii nu au nimic de câştigat din asta - partidul va înregistra o pierdere masivă de imagine sau de ceea ce a mai rămas din ea'.

''Marile avantaje ale PSD au fost unitatea şi capacitatea de a se mobiliza, deciziile verticale şi disciplina. Aceste mituri sunt acum apuse. În măsura în care Grindeanu va demisiona, el va arunca mingea în curtea preşedintelui Iohannis, care ar putea numi un tehnocrat'', adaugă Mişcoiu.

'România: Stânga nu-l mai susţine pe premier, care refuză să demisioneze', titrează, la randul ei, agenţia France Presse, cu referire la mai multi analişti politici, potrivit cărora diferendul dintre Dragnea şi Grindeanu ar fi legat de reticenţele acestuia din urmă faţă de amendamentele la Codul Penal dorite de liderul PSD.

''Liviu Dragnea doreşte un singur lucru: modificarea legii anticorupţie'' care îl împiedică să acceadă la funcţia de prim-ministru, crede sociologul Alin Teodorescu, fost membru al PSD, în timp ce, în opinia politologului Ioan Stanomir, un singur criteriu contează pentru Liviu Dragnea: 'servilismul'. De altfel, liderul PSD nu a făcut un secret din intenţia de a fi adevăratul conducător de joc, comentează AFP.

Atât Reuters, cât şi AFP amintesc faptul că România a înregistrat cel mai mare ritm de creştere economică din UE - de 5,7% din PIB - în primul trimestru al acestui an, iar bugetul său avea un uşor excedent la finalul lunii aprilie.

In alta ordine de idei, agenţia germană DPA estimează că refuzul premierului Sorin Grindeanu de a demisiona, în pofida retragerii sprijinului din partea PSD, indică începutul unei lupte pentru control în interiorul formaţiunii social-democrate, după ce preşedintele acesteia, Liviu Dragnea, a promis deja că 'orice membru PSD care intră într-un guvern care nu este susţinut de PSD îşi pierde calitatea de membru'.

Conform DPA, analişti politici români apreciază că nemulţumirea lui Dragnea constă în faptul că Sorin Grindeanu, privit iniţial ca marioneta sa, a început să manifeste tendinţe de independenţă şi să câştige popularitate.

Agenţia chineză Xinhua prezintă evoluţiile politice de miercuri din România, notând printre altele declaraţia premierului Grindeanu conform căreia în prima jumătate a acestui an guvernul nu a implementat doar nouă dintre cele 97 de măsuri din programul de guvernare primite de la PSD.

In Spania, agenţia EFE aminteşte că, în ultimii ani, circa 3.000 de oameni politici români au ajuns la închisoare pentru delicte de corupţie, menţionând că printre aceştia s-a aflat şi fostul prim-ministru social-democrat Adrian Năstase, scrie agerpres.