Dintre toate comentariile si articolele de presa dedicate evenimentului, a iesit in evidenta un scurt interviu acordat cotidianului Les Echos de Jacques Attali, unul dintre arhitectii Europei unite, fost sef al Bancii europene pentru reconstructie si dezvoltare, consilier al multor presedinti francezi, "parintele politic" al actualului locatar de la Elysee.

Attali a fost cel care, in urma cu sase ani, l-a observat pe, atunci, angajatul ministerului economiei Macron, l-a cooptat in comisia lui pentru reforme economice, l-a trimis, apoi, sa lucreze intr-o banca de renume, pentru ca, la un moment dat, sa-l aduca in fata lui Francois Hollande. Iar in 2014, dupa nimirea protejatului sau in functia de miministru, Attali a fost primul care a spus ca "are calitatile necesare unui presedinte". Cateva luni mai tarziu, Macron era prezentat la intrunirea anuala a Clubului Bilderberg.

Si chiar daca, atunci, Macron a fost privit, mai degraba, ca un posibil viitor candidat, cartile au fost astfel aranjate pe "masa de joc", incat el a castigat scrutinul prezidential foarte rapid, in 2017. Este de presupus ca a avut de partea lui intreaba elita transatlantica. Acum, intrebat de ziaristi daca vizita la Moscova, din luna aprilie, a fostei contracandidate Marine Le Pen, ar putea umbri relatiile dintre Macron si Putin, Attali a raspuns: "Este deja de domeniul trecutului!".

"Trebuie sa privim in viitor. In timpul campaniei prezidentiale din 1081, cand Francois Mitterand a intrat in cursa pentru Palatul Elysee, americanii l-au sustinut pe Valery Giscard D'Estaing. Ceea ce nu l-a impiedicat, ulterior, pe Mitterand sa intretina relatii foarte bune cu Ronald Reagan. Rusia si Franta trebuie astazi sa lucreze impreuna si sa obtina rezultate comune. Trebuie mers inainte, nu trebuie sa ne blocam din cauza informatiilor publicate de presa dintr-o tara despre cealalta.

Francezii trebuie sa inteleaga faptul ca Rusia, care a fost aliat pe parcursul multor sute de ani, reprezinta un element al acestei lumi. Un stat european, important partener in domeniul politicii, comertului si culturii... Dar si rusii trebuie sa inteleaga faptul ca trebuie sa colaboreze cu Franta. In plus, Rusia trebuie sa fie interesata ca Uniunea Europeana sa devina mai puternica, pentru ca numai astfel se va putea vorbi despre un parteneriat stabil", a spus Attali.