In urma cu cateva zile, renumitul regizor Steven Spielberg si cel mai bogat om din China, Jack Ma, au convocat o conferinta de presa la Beijing pentru a anunta ca proprietarul gigantului de internet Alibaba intra in capitalul studiourilor Amblin Partners (fostul Dreamworks). Parametrii financiari ai tranzactiei nu au fost dezvaluiti. Se stie doar ca Ma va primi un loc in consiliul director al companiei americane.

Ceea ce inseamna ca partea chineza va participa la realizarea si distribuirea de filme in intreaga lume. O evolutie uluitoare, avand in vedere ca in 1994 in China filmele straine erau total interzise. Iar cand s-a renuntat la aceasta masura, guvernul a limitat la 20 numarul acestor pelicule ce puteau fi vizionate. Acum, aceasta cifra a ajuns la 34. In acelasi timp, numarul cinematografe si cererea de bilete a crescut vertiginos, astfel ca in 2015, aceasta activitate a adus peste 6 miliarde de dolari.

Pentru a "ocoli" aceasta cota de 34 de filme, studiourile occidentale incheie cu partea chineza acorduri de co-productie. Guvernul de la Beijing stimuleaza aceasta idee, pentru ca, dincolo de aspectul financiar al problemei, o astfel de abordare ofera acces la cele mai avansate tehnologii americane in domeniu. In plus, scenariul unei co-productii trebuie supus aprobarii cenzurii chineze inainte de inceperea filmarilor. Astfel, partea chineza poate interveni pe text.

Tranzactia dintre Spielberg si Ma reprezinta doar o etapa in procesul crestere a puterii de influenta a Chinei in cinematografia americana. In primavara acestui an, Dalian Wanda Group a cumparat pachetul de control al studiourilor Legendary pentru 3,5 miliarde de dolari, pentru ca in vara, aceeesi companie, sa negocieze preluarea a 49% din actiunile Paramount Pictures. In sfarsit, in septembrie, Dalian a incheiat o alianta cu Sony Pictures Entertainment.

Intre timp, guvernul chinez a propus un proiect de lege privind cinematografia, conform caruia filmele trebuie sa fie "fara cusul nu doar din punct de vedere profesional, dar si in plan moral". Asta inseamna, printre altele, ca artistii implicati in scandaluri rasunatoare nu vor mai primi premii, iar studiourile de film din China nu vor mai avea voi sa lucreze la productii cinematografice care "stirbesc mandria nationala si interesele Chinei, provoaca instabilitate sociala si aduc jignire poporului chinez".

Daca actul normativ va fi adoptat, toate filmele realizate in cooperare cu americanii de la Hollywood vor intra sub incidenta lui. "Avem nevoie de filme de inalta cultura, cu un continut spiritual, de suflet", au explicat oficialii chinezi.