Potrivit cercetatorilor de la Southern Methodist University, statul Texas, aceasta puternica explozie a fost una dintre cele mai apropiate de galaxia noastra produse in ultimii ani Supernova SN 2013ej a fost inregistrata in iulie 2013. Un studiu publicat in The Astrophysical journal subliniaza ca steaua s-a aflat in galaxia spirala M74 din constelatia Pesti, situata la o distanta de 30 de milioane de ani lumina de Terra.

Oamenii de stiinta au studiat supernova folosind sapte telescoape terestre si nava spatiala Swift, conceputa sa supravegheze exploziile gamma. In cele 450 de zile de observatii, cercetatorii au reusit sa stabileasca temperatura, masa si raza, precum si compozitia elementele chimice ale supernovei. Rezultatele au aratat ca masa stelei o depasea de 15 ori pe cea a Soarelui.

La 10 zile dupa explozie, temperatura a atins 12.000 de grade Celsius, pentru a cobori la 4.000 de grade in urmatoarele 40 de zile. Pentru comparatie, temperatura de la suprafata Soarelui este de 5.500 de grade Celsius. Conform estimarilor, steaua ar fi trait doar cateva zeci de milioane de ani. Cercetatorii au calculat, de asemenea, ca, in momentul exploziei, materia stelei a fost proiectata cu o viteza de mii de kilometri pe secunda.

Analiza spectrala a SN 2013ej a scos in evidenta numeroase elemente prezenta in materia stelei dezlantuite: hidrogen, heliu, calciu, titan, bariu, sodiu si fier. In privinta exploziilor gamma, ele sunt jeturi masive de energie, observate in galaxiile indepartate. Daca un astfel de fenomen ar avea loc in interiorul Caii lactee, el ar putea sterliza Terra, distrugand toate organismele vii. Specialistii sustin ca deflagratii precum cea a SN 2013ej ar putea spulbera orice urma de viata in galatiile unde se produc.