Studiul a fost publicat în numărul din aceasta luna a Journal of Health and Social Behavior, autorii sugerand că un divorț este cu 6% mai probabil atunci când soția se imbolnaveste de o afectiune grava, decât atunci când starea ei de sanatate este buna Interesant este ca in cazul in care sotul cade la pat, riscul de divort nu a suferit modificari.

In cadrul acestei cercetari, Amelia Karraker, profesoară la Universitatea de Stat din Iowa, a analizat 2.701 căsnicii care au durat 20 ani. În momentul în care a început cercetarea unul din parteneri nu trebuia să fie mai tânăr de 51 de ani. Potrivit cercetării, 32% dintre acestea s-au încheiat printr-un divorț și 24% prin văduvie.

Boala, explică sociologul, afectează de multe ori situația dintr-un cuplu, mai ales din motive financiare, și poate conduce la divorț. Atunci când pacientul este o femeie, "calitatea îngrijirii este un alt factor" care afectează cuplurile, adaugă ea. "Femeile sunt în general mai puțin mulțumite decât bărbații de îngrijirile care li se acordă, deoarece bărbații, de multe ori în vârstă, nu au fost educați, asemenea femeilor, pentru aceasta", explică ea.

Pe de altă parte, deși cazurile respective nu specifică care dintre soți a cerut divorțul, studiul "demonstrează vulnerabilitatea oamenilor atunci când sunt bolnavi", a adăugat sociologul.