"Mizele" in conflictul de estul Ucrainei cresc, sustin autorii articolului. Ultimele confruntari inregistrate in Donbas demonstreaza ca autoritatile de la kiev provoaca in mod intentionat o reaprindere a conflictului, pentru a convinge Uniunea Europeana si Statele Unite sa pastreze sanctiunile impotriva Rusiei, cred expertii americani.

Potrivit acestora, SUA au fost un aliat important pentru Ucraina inca din perioada maidanului. Washingtonul a acordat Kievului sprijin economic si a ajutat la consolidarea fortelor militare ale tarii, aminteste Stratfor. Dar dupa instalarea la Casa Alba a lui Donald Trump, care a afirmat in repetate randuri ca doreste normalizarea relatiilor cu Moscova, Ucraina se teme ca noul presedinte al SUA ar putea ridica embargourile introduse de administratia Barack Obama.

Trump a dat de inteles ca problema anularii sanctiunilor ar putea fi dezbatuta nu numai in contextul conflictului din Ucraina, dar ridicarea lor ar deveni posibila cu conditia contributiei Rusiei la rezolvarea altor probleme, precum cea a reducerii armamentului nuclear.

In plus, Kievul se teme ca, daca Trump renunta la sanctiunile aplicate Kremlinului, restrictiile decise de UE nu vor mai rezista nici ele mult, avand in vedere ca oportunitatea lor este pusa la indoiala de o serie de state europene, precum Ungaria, Cehia si Italia. Cu prilejul vizitei efectuata recent de liderul ucrainean, Petr Porosenko la Berlin, cancelarul Angela Merkel s-a pronuntat in favoarea mentinerii regimului de vize, dar o voce singurala s-ar putea dovedi insuficienta, scrie Stratfor.

Ucraina se afla intr-o situatie politica dificila si poate de aceea incearca sa influenteze parerea Washingtonului si a comunitatii internationale, acuzand Rusia de actiuni agresive. Desi este greu de crezut ca aceste demersuri ale autoritatilor ucrainene vor impiedica normalizarea relatiilor dintre Casa Alba si Kremlin, ele vor face destabiliza si mai mult situatia, si asa destul de precara, din Donbas, concluzioneaza Stratfor.