În vârstă de 85 de ani, Sfântul Părinte şi-a anunţat decizia de a se retrage de la conducerea Bisericii Catolice în cadrul unei ceremonii de canonizare a 800 de sfinţi.

Ultima oară când un Papă a demisionat a avut loc în 1415. Vestea a luat prin suprindere pe toată lumea, de la politicieni precum premierul Italiei la  reprezentanţi ai Vaticanului.

Fratele Papei a declarat că ştia de intenţia acestuia de a se retrage din funcţie de câteva luni bune.

Papa Benedict al XVI-lea a fost ales pe 19 aprilie 2005. Pontificatul său nu a fost lipsit de controverse: unele declaraţii ale Papei i-au iritat pe musulmani sau pe evrei iar scandalul preoţilor pedofili a pătat imaginea Bisericii Catolice. Dar acum, la retragere, suveranul pontif este elogiat atât de liderii politici şi religioşi ai lumii, cât şi de credincioşii de rând.


Suveranul Pontif va rămâne la Vatican până la 28 februarie iar apoi se va retrage în afara Romei, fără să participe la alegerea succesorului său. Presa a alcătuit deja liste cu principalii candidaţi la scaunul Sfântului Petru.

Unul dintre preferaţi este cardinalul Peter Turkson care este, în acelaşi timp, ministrul pontifical pentru justiţie şi pace, de origine ghaneză, şi mai este şi un cardinal, Francis Arinze, de origine nigeriană.

Dar, după doi Papi din afara Italiei, şanse mari au şi cardinalii din peninsulă, ca arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola, sau Gianfranco Ravasi, "ministrul culturii" de la Vatican. O casă de pariuri de la Londra l-a înscris printre candidaţi şi pe... cântăreţul irlandez şi catolic Bono, e adevărat cu o cotă de o mie la unu.