Bucătarul care a gatit pentru președinții francezi în ultimii 40 de ani si-a luat ramas bun de la Palatul Elysee. Inainte de a iesi la pensie, chef Bernard Vaussion a pregătit ultima masă pentru actualul președinte, Francois Hollande, joi, pe 31 octombrie.

Potrivit bucătarului, citat de AP, printre bunătățile servite joi actualului presedinte francez a figurat tortul Napoleon cu crema si zmeura. În general, remarca Vaussion, președintele Franței, spre deosebire de predecesorul său, Nicolas Sarkozy, prefera dulciurile și rareori respinge astfel de bunatati.

Bucătarul-șef a recunoscut că cel mai greu lucru la Palatul Elysee este să te adaptezi la gusturile președinților francezi. De exemplu, François Mitterrand (presedinte intre 1981-1995) prefera fructele de mare, în timp ce Jacques Chirac (1995-2007) melcii și varză murată.

În ceea cel privește pe Nicolas Sarkozy (2007-2012), acesta tinea permanent o regim strict si alegea alimente sănătoase: salate, legume și pește. Fostului presedinte nu-i placea brânza (care era servita doar atunci când veneau musafiri la Elysee, precum Angela Merkel) și refuza vinul.

Actualul președinte, Francois Hollande, a readus pe masa brânzeturile și alte preparate traditionale din bucătăria franceză. Totusi, a remarcat Chef Vaussion, acum la Palat nu se mai servesc ca inainte delicatese scumpe, gen homar și trufe. De la preluarea mandatului de președinte, Hollande a pus cateva kilograme in plus, dezvaluie Vaussion.

Locul lasat de chef-ul pensionat va fi preluat de colegul său, Guillaume Gomez.