In opinia jurnalistului, livrarea respectivului armament va oferi Teheranului un dublu avantaj. In primul rand, Iranul va fi in masura sa controleze spatiul aerian dincolo de granitele sale si, in al doilea rand, va proteja instalatiile sale nucleare.

In virtutea acordului semnat in 2007, Rusia ar putea livra Iranului rachete S-300, versiunea PMU-1, cu o raza de actiune de 150 kilometri si capabile sa doboare un avion in zbor la o altitudine de 2.800 metri.

Daca Iranul ar deplasa rachetele ruse pe coasta de sud a tarii, Teheranul va sti cand decoleaza un avion american de la bazele aeriene situate in regiunea Golfului Persic, explica Jeremy Bender.

In plus, sistemele S-300 vor ajuta Iranului sa impiedice orice eventuala interventie militara in cazul in care Teheranul ar incalca acordul vizand programul sau nuclear, pentru ca nici o tara care nu dispune de tehnologia Stealth nu va putea ataca.

In ceea ce priveste SUA, prezenta S-300 in Iran va face orice eventuala operatiune americane extrem de complicata si foarte costisitoare, adauga autorul articolului din Business Insider.

Jurnalistul aminteste ca, la mijlocul lunii aprilie, presedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care ridica interdictia de livrare a rachetelor sol-aer S-300 Iranului. Realizarea contractului incheiat in 2007 a fost suspendata in 2010 de presedintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev.