Daca situatia legata de sanctiunile impotriva Rusiei ar putea ajunge prea departe, Europa ar putea ramane fara gazele naturale livrate de rusi, scrie autorul articolului.

Si asa destul de speriate si descumpanite de criza refugiatilor, guvernele europene se tem de alte catastrofe, una dintre ele putand fii, ipotetic vorbind, sistarea furnizarii de gaze rusesti in tarile din centrul si estul Batranului continent. Ucraina, care nu numai ca va pierde gazul rusesc, dar va ajunge sa depinde energetic de regiunea Donbas,  va avea cel mai mult de suferit, estimeaza analistul britanic. 

"Ucraina se va confrunta cu un colaps economic, iar multi cetateni vor lua drumul Occidentului, in Polonia, Germania si, mari departe, in intreaga Uniune Europeana, la fel cum procedeaza, acum, refugiatii sirieni", sustine semnatarul materialului din Financial Times.

Bruxelles-ul, pentru care fenomenul migratiei continua sa ramana o problema stringenta, se teme de un astfel de final si gandeste variante care ar putea evita o asemenea evolutie a lucrurilor. "Cea mai importanta conditie care va permite evitarea acestui scenariu de cosmar rezida in disponibilitatea UE de a recunoaste pozitia Rusiei in spatiul european, geopolitic si economic", concluzioneaza autorul articolului.