"Tot entuziasmul care a cuprins sectorul mărfurilor imediat după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, în noiembrie trecut, plus acordul OPEC de a reduce producţia, au generat o creştere dramatică de tranzacţii speculative: un trend care a durat până în februarie a.c. A devenit destul de rapid evident că preţurile nu vor rezista în acest ritm, astfel încât să justifice această creştere speculativă. Trimestrul I s-a încheiat şi presiunea de tăiere a producţiei în statele OPEC şi non-OPEC s-a diminuat", spun autorii studiului, preluat de agerpres.

Exuberanţa bazată pe politicile lui Trump a început şi ea să se diminueze, în primul rând din cauza îndoielilor că noul preşedinte va putea să le pună în practică.  Indicele Bloomberg commodity - un coş al mărfurilor principale - a fost tranzacţionat dincolo de marjele minime, lucru care s-a accentuat anul trecut în special pe petrol: în martie s-a văzut o vânzare-record a poziţiilor din partea fondurilor de investiţii. Analiştii estimează că al doilea trimestru al anului e puţin probabil să aducă o schimbare majoră în mişcarea indicelui, întrucât persistă încă multe riscuri, în diverse sectoare.

"Datele fundamentale pentru petrol nu sunt suficient de solide pentru a susţine o revenire. Acest lucru a devenit evident în primul trimestru, când ţiţeiul a întâmpinat rezistenţă la nivelul de 55 de dolari/baril, în pofida sprijinului venit din partea fondurilor, care aveau la acel moment poziţii bullish de peste 1 miliard de barili", mai spun experţii băncii.

Efortul ţărilor OPEC şi non-OPEC de a reduce producţia s-a bucurat de multă atenţie. Punerea în practică a acordului, totuşi, a avut de suferit pentru că anumiţi membri nu s-au conformat, iar producţia a crescut în alte zone. Sentimentul fragil care a avut ca rezultat o corecţie dramatică în martie s-ar putea să nu dispară foarte rapid. OPEC ar trebui să extindă reducerea producţiei încă 6 luni de-acum încolo pentru a reuşi să echilibreze piaţa.

În SUA, producţia continuă să crească. Numărul platformelor de extracţie a revenit la valorile din septembrie 2015, preţurile au scăzut, iar producţia per platformă a crescut. Cu peste 35% din producţia estimată pe 2017 deja extrasă (sursa: Goldman Sachs), ar fi nevoie de o mişcare semnificativă a preţului în jos pentru a determina o modificare a nivelului de extracţie în SUA.

"Previziunea noastră - 50 de dolari/baril înainte de call pe 60 de dolari/baril - s-a adeverit în primul trimestru, iar preţul pare să continue drumul către revenire. Credem că cea mai bună piaţă la care putem spera e cea cu petrolul Brent la 50 de dolari/baril, dar nu putem exclude nici o cădere temporară la 45 de dolari/baril. Coborâm pragul previziunii de final de an la 58 de dolari/baril, cu convingerea că va creşte cererea şi producţia va fi redusă", se mai precizează în analiză.