De rezultatul alegerilor prezidentiale din Franta, din primavata acestui an, depinde, in mare parte, soarta economiei Uniunii Europene in ansamblul ei. Cum vor evolua, prin urmare, lucrurile in functie de candidatul care va obtine votul majoritar al alegatorilor: Emmanuel Macron, Francois Fillon si Marine Le Pen. Potrivit standardelor franceze, cei trei au planuri destul de radicale in domeniul economic, subliniaza autorul articolului din FT.

Francois Fillon, spre exemplu, insista pe aplicarea unui pachet de reforme care includ cresterea varstei de pensionare si a saptamanii de lucru. El este adeptul ideologiei traditionala pentru Franta, unde statul reprezinta principalul element al politicii. Prin urmare, nu este de mirare ca Fiilon se lauda ca are relatii foarte bune cu presedintele rus, Vladimir Putin.

Fost ministru al economiei, Emmanuel Macron se pronunta, dimpotriva, in favoarea unitatii zonei euro atat in plan financiar, cat si politic. O pozitie care il situeaza la polul opus de al treilea pretendent la sefia Frantei, Marine Le Pen: daca Macron isi propune sa intareasca zona euro, Le Pen intentioneaza sa o distruga.

Desi o victorie a lui Le Pen va ucide "visul european" si va destrama zona euro, pentru economia franceza acest lucru ar putea avea un eefect pozitiv, apreciaza Wolfgang Munchau. In opinia lui, cei care o critica pe Marine Le Pen nu trebuie sa repete greseala celor care sustineau ca dupa Brexit si alegerea lui Donald Trump ca presedinte al SUA, Uniunea Europeana se va confrunta cu probleme majore. Aceste prognoze nu s-au adeverit, subliniaza semnatarul articolulu.

In general, daca Fillon militeaza pentru un status quo in politica economica europeana, scenariu catalogat de Munchau drept un scenariu mai realist, Macron si Le Pen reprezinta doua alternative diametral opuse, care, in oricare dintre variante, apar ca fiind mai de perspectiva decat actuala situatie.

FT aminteste ca alegerile prezidentiale franceze se vor desfasura in doua tururi de scrutin, in 23 aprilie si 7 mai.