Analistii spun ca marele castigator al acestei miscari este presedintele Petro Porosenko: el va reusi sa-si confirme rolul de unic arbibru intre diferitele grupari din politica Ucraina. Expertul Ruslan Bortnik precizeaza, pe de alta parte, ca echipa guvernamentala a viitorului premier nu se va deosebi prea mult de cabinetul Iatseniuk.

"Guvernul Groisman va fi insa mai sensibil la problemele sociale si mai putin liniar. Dar nu va reusi nici sa finalizeze reformele, nici sa combata coruptia, pentru ca viitorul premier este, in ultima instanta, un om al vechiului sistem. Sub conducerea lui, in parlament s-au inregistrat si incalcarea regulamentului, si abateri de la logica normala. De aceea nu vor fi schimbari radicale, dar nici un esec rasunator: vom asista la un permanent joc cu societatea si cu o extrem de lenta imbunatatire a situatiei generale", a anticipat Bortnik.

In ceea ce priveste politica externa, expertii consultati de publicatia ucraineana Segodnia cred ca "retorica guvernului fata de Rusia va fi mai rationala. Partnerii occidentali vor colabora mai greu cu Groisman decat cu Iatseniuk: pentru a-si mentine ratingul, Groisman, considerat omul lui Porosenko, va fi nevoit sa intre in conflict cu FMI. Nu va exista o confruntare, dar trebuie sa ne asteptam la sabotarea unor decizii economice", estimeaza Bortnik.

Iatseniuk va pleca cu "mainile pline", a adaugat analistul. "Partidul lui, Frontul popular, va primi mai multa influenta in parlament si in viitorul guvern. In plus, el va beneficia de imunitate fata de justitie", explica el.