Nu este pentru prima data cand Trump lanseaza astfel de afirmatii, succesorul lui Barack Obama declarand in repetate randuri ca intentioneaza sa creasca la 350 numarul navelor de suprafaţă şi submarinelor, cu 40 mai mult fata de obiectivul stabilit de administratia anterioara. De precizat ca, in prezent, US Navy are din dotare 274 de nave.

'Tocmai le-am cerut responsabillor marinei şi industriei să discute despre planurile mele de expansiune majoră a flotei noastre militare, cuprinzând cele 12 portavioane de care avem nevoie', a spus preşedintele american, fara alte detalii. 'După ani de reducere a cheltuielilor militare, care ne-au slăbit apărarea, doresc să fac una dintre cele mai mari creşteri a cheltuielilor militare din istorie', a adaugat Trump.

Marina americană dispune în prezent de 10 portavioane şi va avea 11 când Gerald Ford, ultima navă de acest tip construită si care costa, potrivit estimarilor, aproximativ 13 miliarde de dolari, va intra oficial în serviciu în lunile următoare.

US Navy a cerut, în decembrie, o dezvoltare majoră a flotei sale, constatând sofisticarea crescândă a armamentelor adversarilor potenţiali. Oficiali ai marinei au solicitat 355 de nave, între care 12 portavioane, faţă de 308 nave şi 11 portavioane în previziunile sale precedente. Portavionul, capabil să transporte tirul american aproape peste tot în lume, este unul dintre principalele atribute al puterii militare americane, scrie agerpres.

Dar unii experţi consideră că el este de acum o armă depăşită din cauza sofisticării crescânde a sistemelor de apărare antinavală ale unor ţări ca Rusia şi China. Portavioanele au devenit vulnerabile şi nu se mai pot apropia suficient de coaste pentru ca avioanele lor să poată lovi în interiorul teritoriilor, explică ei. In opinia lor, submarinul ar fi o alegere mult mai bună pentru viitor prin capacitatea sa de a se apropia de coastele inamicului şi de a lansa rachete sau drone înainte de a fi detectate.