'Lukoil operează în România din 1998 şi este una dintre cele mai mari companii energetice de pe piaţa regională. Lukoil este un contribuabil prompt la bugetul de stat şi un furnizor de produse de calitate către consumatorii români', s-a aparat grupul petrolier, anuntand ca intentioneaza să facă apel la decizia procurorilor şi că se aşteaptă o anchetă obiectivă, în conformitate cu legislaţia din România şi Uniunea Europeană.

In opinia avocatului rus MIhail Aleksandrov, partener al firmei A2, de aceasta data sechestrul risca sa fie mentinut pana la finalul tuturor procedurilor judiciare, ceea ce inseamna cativa ani. Rustam Kurmaev, de la Goltsblat BPL, Lukoil ar putea solicita compensatii pentru pagubele generate de amestecul ilegal in treburile companiei.

Avocatul crede ca Lukoil ar putea cere compensarea pierderilor materiale, dar si din punctul de vedere al reputatiei sale, suferite de pe urma deciziei instantei din Romaniei. Dar, a subliniat Kurmaev, "situatia se complica in contextul politicii de sanctiuni la adresa Rusiei practicata, in prezent, nu numai in privinta companiilor de stat. Se creaza, astfel, situatii conflictuale", este de parare avocatul rus, citat de cotidianul Kommersant.

Miercuri, Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au extins cercetările faţă de SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, şi sub aspectul infracţiunii de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societăţii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro şi peste 1,5 miliarde dolari.

Procurorii au dispus şi extinderea măsurilor asiguratorii, acestea fiind aplicate asupra unor bunuri aparţinând Lukoil Europe Holdings BVATRIUM Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în Regatul Unit şi Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei precum şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti.