"Am informat Primăria Capitalei de câteva ori în anii trecuţi că, în momentul când acordă ajutoare de stat pentru servicii de interes economic general de peste un anumit nivel, de 15 milioane de euro pe an, acestea trebuie notificate Comisiei Europene. Aceasta este obligaţia legală. Sub 15 milioane poţi decide tu, pe plan naţional, iar peste această sumă eşti obligat să obţii acordul Comisiei Europene. Noi bănuim că, în cazul RADET, acest plafon este depăşit şi că va fi necesară o notificare a Comisiei Europene", a spus Chiriţoiu.

El a subliniat că acest lucru nu va împiedica furnizarea de căldură şi apă caldă în Capitală şi nu va afecta preţurile pe care le plătesc consumatorii, informeaza agerpres.

"Comisia Europeană nu va veni să întrerupă căldura, dar va verifica dacă aceste subvenţii sunt la un nivel rezonabil. Evident că este obligaţia administraţiei publice să asigure încălzirea oraşului, este normal să plătească statul o subvenţie pentru acest lucru, dar, în acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că această subvenţie nu este excesivă. Asta va face Comisia Europeană", a susţinut Chiriţoiu.

Regia Autonomă pentru Distribuţia Energiei Termice (RADET) are datorii de circa 3,6 miliarde de lei către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), producătorul de căldură şi apă caldă pentru Capitală. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la rândul sau debite în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

La începutul acestei săptămâni, primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, a declarat că Primăria Capitalei va face, în următoarele zile, o plată de 13 milioane de lei către RADET, iar 60% din această sumă va merge către ELCEN. La rândul său, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a dat asigurări bucureştenilor că nu se va ajunge în situaţia întreruperii în alimentarea cu energie termică.