In primul rand, a fost vorba de siguranta URSS-ului, a spus Putin. "In al doilea rand. Va amintesc ca dupa semnarea acordului de la Munchen insasi Polonia a intreprins actiuni de anexare a unei patri a teritoriului Cehiei. Reiese ca dupa Pactul Ribbentrop-Molotov si impartirea Poloniei, ea insasi a deveni victima politicii pe care a incercat sa o promoveze in Europa", a aratat seful statului rus.

Putin a simtit, de asemenea, nevoia sa mentioneze ca URSS a depus eforturi uriase pentru crearea conditiile de combatere colectiva a fascismului, a "intreprind numeroase tentative de a crea un bloc antinazist in Europa", dar toate aceste incercari nu au fost incununate de succes.

"Cand URSS a inteles ca este lasata singura cu Germania hitlerista, s-a straduit sa evite o confruntare directa. Si a fost semnat acest Pact. Si in acest sens, impartasesc punctul de vedere exprimat de ministrul rus al culturii, ca esenta documentului a constat in securitatea Uniunii Sovietice", a subliniat Putin in prezenta cancelarului Merkel.

Abordand, la randul ei, subiectul, Merkel nu s-a pierdut in explicatii, declarand, scurt, ca Pactul a fost ilegal, scrie presa rusa. In context, cancelarul a adaugat ca al doilea Razboi mondial a "pornit din Germania national-socialista si noi, in Germania, purtam aceasta responsabilitate istorica".

Intervenind, Putin a subliniat ca "in razboi tara noastra nu a luptat cu Germania, ci cu Germania nazista. Cu acea Germanie care a devenit ea insasi o victima a regimului fascist, nu am luptat niciodata, acolo noi am avut intotdeauna sustinatori si prieteni".

In acest context, Merkel a recunoscut ca, in prezent, relatiile dintre Rusia si Germania traverseaza o perioada dificila, inclusiv din cauza a ceea ce se intampla in Ucraina, evenimente care, a adaugat cancelarul german, constituie o amenintare pentru "exista pasnica a Uniunii Europene".

"Trebuie sa intelegem ca este vorba despre indeplinirea tuturor prevederilor acordului de la Minsk. Este vorba despre restabilirea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si trebuie sa continuam sa lucram impreuna la asta", a subliniat Merkel, apreciind ca actiunile Moscovei au deteriorat substantial relatiile dintre Moscova si Occident.

"Anexarea criminala a Crimeei, care incalda normele de drept international, si conflict armat din estul Ucrainei au afectat serios relatiile noastre", a adaugat Merkel. "Este o problema serioasa, petnru ca, dupa parerea noastre, este o incalcare a ordinii europene. Dar istoria ne-a invatat ca trebuie sa facem tot posibilul pentru rezolvarea conflictelor, indiferent de complexitatea lor, pe cale pasnica si cu ajutorul dialogului", a mentionat seful executivului de la Berlin.