"Vin foarte multe semnale, chiar la fiecare 10 secunde. Dar dupa numai 10 minute, ele sunt declarate drept bruiaje de origine terestra", a relatat omul de stiinta. Potrivit spuselor sale, o data la cativa ani ajung semnale considerate de specialisti ca fiind cu adevarat interesante. Timp de cateva ore ele sunt trecute prin filtre, sunt analizate si decifrate inainte ca expertii sa se convinga de faptul ca nu au fost trimise de reprezentantii altor civilizatii.

Cu toate acestea, in urmatorii 10-12 ani, omenirea va obtine cu siguranta dovada existentei civilizatilor extraterestre. "In urma cu opt ani, am tinut cateva cursuri in Germania si am facut pariu cu toti cei prezenti ca in urmatoarele doua decenii vom primi semnalul care trebuie. Cred ca tarie si acum ca asa se va intampla", a adaugat Shostak.

Pe de alta parte, omul de stiinta recunoaste ca, in prezent, nu exista studii serioase despre cum ar putea arata inteligenta extraterestra. "Colegii mei nu sunt foarte preocupati de aceast aspect, care poate fi analizat mai tarziu", a spus el. In ceea ce-l priveste, el crede ca alte civilizatii sunt mai dezvoltate decat noi, "oamenii si nu mai au nevoie de un trup formati din piele si sange".

"Luand in consederare viteza de evolutie a tehnologiilor avansate, a computerelor, personal cred ca in Univers inteligenta nu este, in mare parte, de natura biologica. Este mai degraba un fel de inteligenta artificiala", afirma Shostak, fara a exclude posibilitatea ca reprezentantii altor civilizatii sa fie ostili fata de omenire.

"Daca prin natura lor sunt o forma biologica de viata, sansele ca ele sa fie agresive creste, desigur. Problema este ca in sistemul biologic actioneaza principiul evolutiei darwiniene. Prin urmare, daca extraterestrii sunt de natura biologica, prezinta si o forma de agresivitate. In ultima instanta, nu sunt masini, au niste interese", a explicat cercetatorul.

Expertul a adaugat, de asemenea, ca si dupa primirea multasteptatului semnal, stabilirea unui contact direct va fi o misiune destul de complicata. "Daca respectiva civilizatie se afla la 500 ani lumina, pentru ca raspunsul nostru sa ajunga la destinatie este nevoie de 500 de ani si tot atat pentru a obtine raspunsul lor", a aratat specialistul.

In alta ordine de idei, el considera ca omenirea s-a trezit cam tarziu sa se intrebe cat de periculos este sa trimiti informatii in spatiu despre Pamant. "Semnale in cosmos sunt trimise din timpul celui de-al doilea Razboi mondial. Si orice civilizatie destul de dezvoltata pentru a reprezinta o amenintare la adresa Terrei, dispune de antene considerabil mai puternice decat ale noastre. Cu alte cuvinte, le-am dezvaluit deja unde ne aflam", a constatat Seth Shostak.