În Bucureşti, furnizorul de ultimă instanţă, adică cel tradiţional, este Enel Muntenia Sud, care livrează energie la un preţ stabilit de ANRE. Acest preţ final este, de la 1 iulie, de 0,5798 lei pe kWh, cu tot cu TVA, acciză, certificate verzi şi contribuţie la cogenerare. Consumatorii trebuie să ştie insa că pot renunţa oricând la contractul actual cu Enel şi pot alege dintr-o listă de peste 55 de oferte publicate pe comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE sau pot negocia separat cu orice firmă care are licenţă de furnizare a electricităţii.

Astfel, din datele afişate de comparatorul de preţuri reiese că există 45 de oferte cu preţuri mai mici decât ale furnizorului tradiţional. Totuşi, trebuie să fim atenţi că aceste oferte afişează doar preţul energiei, însă de cele mai multe ori firmele cer şi un tarif de rezervare pe zi, scrie agerpres.

Dacă luăm cea mai bună ofertă din punctul de vedere al preţului, cea a furnizorului Tinmar Energy, preţul final este de 0,4566 lei pe kWh, cu 21,15% mai puţin decât tariful de ultimă instanţă, însă se adaugă un abonament de 0,35 lei pe zi. Următoarele două oferte sunt ale Enel Muntenia Sud şi Enel Energie, dar pentru piaţa concurenţială, la preţul de 0,4614 lei pe kWh, cu 20,42% mai mic decât tariful plătit prin actualul contract. Compania cere şi un abonament de 0,16 lei pe zi.

Şi E.ON Energie are o ofertă cu 18,65% mai mică, respectiv 0,4722 lei pe kWh, plus 0,2 lei pe zi abonament. La polul opus, ENEX SRL cere un preţ de 0,8029 lei pe kWh, cu 38,48% mai mare decât cel de ultimă instanţă. Alte oferte cu preţuri mai mari sunt ale SC Vienna Energy Forta Naturală SRL - cu 30,27%, Electromagnetica - cu 28,22% sau Energy Network SRL - cu 26,35% mai mare.

ANRE a scumpit energia livrată consumatorilor casnici în regim reglementat cu 8% în medie de la 1 iulie, însă reprezentanţii autorităţii au sfătuit de mai multe ori consumatorii să se orienteze şi spre piaţa liberă, unde tarifele sunt cele stabilite cu furnizorul. "Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piaţa liberă, preţul nu creşte, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare", a arătat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, la finele lunii trecute.

El a explicat că furnizorii tradiţionali, care oferă energie în regim de ultimă instanţă, au cel mai mare preţ de pe piaţă, pentru că aceşti furnizori trebuie să poată oferi energie în orice moment, chiar şi consumatorilor care rămân fără furnizor. Potrivit lui Havrileţ, atunci când semnează un contract negociat, consumatorii trebuie să fie atenţi în primul rând la preţ, apoi la condiţiile contractuale, în ce situaţii pot fi deconectaţi şi în ce condiţii se face plata.